Blogosfera o awokado napisała już chyba wszystko. Jest zdrowe, smaczne i specyficzne. Zawiera dużo ważnych składników, niezbędnych w każdej diecie. Na uwagę zasługuje fakt, że awokado dostarcza 30% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Awokado wykorzystywane jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym. Dziewczyny robią papki z awokado i nakładają je na twarz, inne awokado kładą na włosy. Jest to doskonały produkt naturalny, który faktycznie się sprawdza!
Dużo informacji na temat awokado przeczytacie na blogu cudowne diety.
Skrót w formie graficznej:
Ja chciałabym skupić się na tym, jak podawać awokado. Przez kilka miesięcy spróbowałam awokado w połączeniu kilku smaków. Kilka z nich mi podeszło, innych kompozycji na pewno już nigdy nie powtórzę. Wbrew pozorom awokado jest bardzo wymagające - samo w smaku jest orzechowe, maślane i mdłe.
1. Pasta z awokado [ guacamole - meksykański dip na bazie awokado]
Ja swoją pastę wzięłam do pracy, więc musiałam ją zmodyfikować i robić troszkę inaczej. Czemu? Nie chciałam dmuchać pacjentom czosnkiem w twarz :)
Do pasty użyłam:
- jedno dojrzałe awokado
- 2 papryczki chilli z zalewy TaoTao - piekielnie mocne
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz do smaku
Zazwyczaj do tych składników dodaję ząbek czosnku i cebulkę. Czasami dokładam również pomidora.
2.Awokado cudownie się komponuje z mdłą mozarellą, soczystym pomidorem i świeżą bazylią.
Fajnie również wzbogaca swoim kolorem tradycyjne caprese
![]() |
źródło http:/palcelizac.blogspot.com/ |
3. Do sałatki - jak znalazł.

Awokado to także niezbędny składnik sushi. Doskonale pobudza go pikantna papryka chili, fajnie smakuje z robalami.
Lubicie awokado? Jak je jecie? Ja muszę przyznać, że bardzo je lubię również solo - z małą ilością soli do smaku :)
ostatnio bardzo czesto rozsmarowuje awokado na domowym chlebie zytnim, dodaje szczypte soli i po prostu zjadam :) tak smakuje mi najbardziej
OdpowiedzUsuńsmaczne a co za tym idzie ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńguacamole jest przepyszne : D jak dobrze, że jest takie zdrowe!
OdpowiedzUsuńAwokado jest bardzo zdrowe ale ja chyba nigdy się nie przekonam do tego smaku kilka razy próbowałam "polubić" ale nic z tego po prostu mi nie smakuje.
OdpowiedzUsuńLubię awokado, z resztą sama wzięłam je ostatnio na tapetę [przecież też muszę dorzucić swoje trzy grosze ;-P]
OdpowiedzUsuńJednak jako jedzenie za bardzo go nie urozmaicam, awokado+ sok z cytryny to dla mnie ideał :-)
ja właśnie tak solo, łyżką wyjadam ;D ale w innych zestawieniach też jest świetne i bardzo podobają mi się zamieszczone przez Ciebie pomysły :)
OdpowiedzUsuńzdrowie zdrowiem, mi najbardziej podchodzi avokado w peelingu :P
OdpowiedzUsuńa ja mam zamiar zrobić taką pastę z awokado, do smarowania chlebka zamiast masła ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, ale zwykle jak jadam to w klasycznej wersji jako masełko, guacamole lub dodatek w sałatkach ;)
OdpowiedzUsuńja wprost uwielbiam ! tylko jest cholera takie drogie!
OdpowiedzUsuńpamiętam jak byłam mała to wsadzałam tę pestkę do szklanki z wodą i Tata mi mówił, że coś z tego wyrośnie;p
Awokado mogę jeść zawsze :D Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńja nigdy nie jadlam;/
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię samo, bez soli. Kiedyś jadłam z domową szynką, teraz bez szynki ;)
OdpowiedzUsuńPóźno już, ale zrobiłaś mi smaka! Jutro kupuję avocado!
OdpowiedzUsuńKobieto, ale mi smaka zrobilaś ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado:D Od jakiegoś miesiąca jem je niemal codziennie ;)
OdpowiedzUsuńGuacamole nakładam często zamiast innego smarowidła do kanapek, poza tym świetny jest też makaron z sosem awokado i pomidorkami koktajlowymi :D
Polecam pinterest: http://pinterest.com/hassavocados/avocado-ers/
Koniecznie muszę spróbować tej sałatki :)
OdpowiedzUsuńdla mnie awokado smakuje jak zepsute masło i używam go wyłącznie do celów kosmetycznych.
OdpowiedzUsuńale mam nadzieję, że kiedyś smak mi się zmieni.
pozdrawiam.
Świetny pomysł z tą pastą :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPokochalam awokado w zeszlym roku, teraz jem je kilka razy w tygodniu.
OdpowiedzUsuńPolecam wyprobowac marokanski przepis na koktail - awokado, mleko, troche miody i kostki lodu = pychota!
Nigdy nie jadłam awokado. Ja wgl wielu rzeczy nie jadłam ;d
OdpowiedzUsuńCud że wgl jadłam liczi i pomelo !
Przyda mi się, bo jak ostatnio kupilam Avokado to wylądowało w koszu, bo w stanie surowym nie moglam go zjeść a nie wiedziałam co zrobić innego... ;)
OdpowiedzUsuńPrzyda mi się, bo jak ostatnio kupilam Avokado to wylądowało w koszu, bo w stanie surowym nie moglam go zjeść a nie wiedziałam co zrobić innego... ;)
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię na chlebie polane keczupem, jakoś najbardziej smakuje mi w połączeniu z czymś pomidorowym. Moja mam z kolei zawsze je z ogórkiem surowym i szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńuwielbiam avocado, chyba najbardziej w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńprobowalam sie przemoc i dwa razy zjesc awokado. za kazdym razem jest coraz gorsze :D
OdpowiedzUsuńczaję się na zrobienie czegoś z awokado już od dłuższego czasu i chyba najbardziej kusi mnie ta pasta, chyba podkradnę sobie Twój przepis. póki co, zajadam się nim w suszi, pasuje idealnie : )
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam awokado :D Wcale nie uważam, że jest mdłe, choć wystarczy odrobina cukru albo przypraw, żeby wydobyć z niego wspaniały smak :)
Uwielbiam samo albo z odrobiną soku z cytryny i ziołami <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pod kazda postacią także solo
OdpowiedzUsuń