Trzy rodzaje kasz, na które stawiam w najbliższym czasie to ulubiona przeze mnie kasza gryczana. Polubiłam kaszę jęczmienną i mam zamiar zaprzyjaźnić się z jaglaną.
Kobiety w ciąży powinny często spożywać kaszę. Głównie zaleca się spożycie właśnie kaszy gryczanej, jęczmiennej i jaglanej. Zawierają one żelazo, kwas foliowy i witaminę E.
Wczoraj przygotowałam kaszę jęczmienną, jako dodatek do mięsa. Jednak nie jest to jedynie ugotowana kasza jęczmienna. Moja propozycja to kompozycja kaszy, pieczarek, pora, pestek dyni i suszonych pomidorów. Pyszna również solo.
Kasza jęczmienna dodatkowo jest dobrem źródłem niacyny, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz poprawia wygląd skóry. Ponadto kasza ta zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, przez co pomaga w zapobieganiu zaparć, wzdęć, bólom brzucha, które dość często zdarzają się u ciężarnych. Czemu?Jedną z przyczyn jest wzrost hormonów ciążowych, głównie progesteronu, który wpływa na zwolnienie pracy układu trawiennego. Pokarm trawiony jest wolniej, wolniej też produkty przemiany materii poruszają się w jelitach. Temat obszerny, przygotuje oddzielny wpis.
Składniki:
Wykorzystałam 400 g kaszy, słoik pokrojonych suszonych makaronów, kilka pieczarek przesmażonych na patelni i prażonych pestek dyni. Jeśli chcemy, żeby kasza była tłuściejsza, możemy dodać kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów.
W moim planie żywieniowym zaznaczyłam, by kasze jadać minimum 2 razy w tygodniu. Dzisiaj zakupię kaszę jaglaną, więc może podrzucicie jakiś smaczny przepis na jaglankę na słodko?
Pozdrawiam,
Kama
W 100 g suszonych
pomidorów znajduje się około 90–100 mg likopenu. Dla porównania w
świeżym pomidorze zawartość likopenu sięga 7–20 mg.
http://bonavita.pl/suszone-pomidory-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowan
http://bonavita.pl/suszone-pomidory-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowan
Nie lubię strasznie kaszy, choć danie wygląda całkiem fajnie. :)
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka jak poczuje zapach gotującej się kaszy gryczanej to wymiotuje :)
Usuńja uwielbiam kasze- choć najmniej twojego faworyta czyli gryczaną-ale może to dlatego że nie mam fajnego przepisu na nią. za to jęczmienna i jaglana smakują mi w podobnej wersji jak Twoja ale i bez dodatków uwielbiam. A nie lubisz krupniku? dodając kaszę jęczmienną i mnóstwo warzyw masz prawdziwą bombę witaminową dla siebie i dzidzi:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
No właśnie dziwoląg ze mnie, bo za krupnikiem nie przepadam.
UsuńJa kaszę jaglaną jem codziennie na śniadanie z owocami i maslanką. Pycha!
OdpowiedzUsuńo tak kasza jest mega zdrowa ja też muszę zmotywować się i częściej po nią sięgać:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie tylko kobiety w ciąży powinny często spożywać kasze :) ja powoli przekonuję się do gryczanej
OdpowiedzUsuńNie tylko, ale te zwłaszcza :)
UsuńUwielbiam kaszę, ale spróbuj burgur :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, spróbuję :)
UsuńWszystkie kasze polecam ;) Mają naprawdę szeroki wachlarz zalet i są pyszne ♥
OdpowiedzUsuńBardzo ciężko było mi się przekonać do kasz. A jeszcze trudniej przekonać mężczyznę, który żyje w schemacie wyniesionym z domu pod tytułem: ziemniaki-mięsko-sos. :|
OdpowiedzUsuńA mój znowu uwielbia kaszę z warzywami, a mięso i sosy ograniczył :) Da się zrobić! :D
UsuńJa kasze bardzo lubię, chociaż jako dziecko ich nie znosiłam :-) pysznie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńJa kasze bardzo lubię, chociaż jako dziecko ich nie znosiłam :-) pysznie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze, szczególnie właśnie gryczaną, mogę jeść ją po prostu tak bez dodatków :)
OdpowiedzUsuńKasze mogłabym jeść codziennie - jaglaną, jęczmienną i czasem gryczaną. Dwie pierwsze są moimi ulubieńcami, dlatego jutro na śniadanie jaglanka z jabłkiem i gruszką :)>
OdpowiedzUsuńJak ja robisz?
UsuńJa jem w ten sposób: pół szklanki kaszy jaglanej, szklanka wody to do garnka i mieszajac,czekam az sie ugotuje. Polecam dodanie w połowie gotowania jabłka i cynamonu. Pachnie i smakuje jak szarlotka ;)
UsuńKasze uwielbiam i jem je codziennie na śniadanie :) jeczmienna jem na słono lub słodko. Co do jaglanej, to jem ją najczęściej z miodem, cynamonem, bakaliami, sezamem, rodzynkami I masłem :)
OdpowiedzUsuńBuraki bardzo lubię I jem je coraz częściej w sałatkach i do obiadu :)
Uwielbiam kasze wszelakie ;-)
OdpowiedzUsuńsorry I helped to establish the link.
OdpowiedzUsuńyour website is very good and this article is very useful.
good luck and always success for your blogging.
wiem, że kasze są bardzo zdrowe jednak ja jakoś tak za nimi nie przepadam, no może poza kaszą manną ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze gryczana :) niestety chwilowo mam niechec do kaszy jaglanej ale to tylko dlatego ze ostatnio jak kupilam i otworzylam byly w niej czarne robaczki (nie byla przeterminowana) wrrrr
OdpowiedzUsuń