Dzisiaj obiecany przepis na zdrowe batoniki musli. Nic trudnego, a za to jakiego dobrego!
Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Robi się je dość szybko, są dobrym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, gdy zaspało się do pracy ;)
Składniki których użyłam do moich batoników
50 g orzechów pekan - do kupienia tutaj
50 g posiekanych orzechów brazylijskich
200 g płatków owsianych
Garść jagód goji
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
50 g suszonej żurawiny
1 całe jajko
3 białka
3 łyżki oleju kokosowego
syrop daktylowy - na oko
Przygotowanie
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mieszankę musli wykładamy na blachę - wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut.
Mieszankę mocno ugniatamy.
Po upieczeniu wygląda tak:
Później masę kroimy na równe kawałki i batoniki gotowe ! :D
Batoniki zabieram do pracy albo rozgniatam i zalewam jogurtem.
Pyszne, zdrowe, energetyczne i bez mąki.
Smacznego! :)
Jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają i nie są tak słodkie jak te kupne. Pseudo zdrowe przekąski z dużą ilością cukru i do tego czekolada ;/
OdpowiedzUsuńJa bym pewnie wszystko zjadła przed pracą hłe hłe hłe :D
OdpowiedzUsuńhttp://barbaramaciejewska.com/
Kiedyś robiłam, były pyszne, muszę zrobić jeszcze raz, przynajmniej nie miałabym problemu z jedzeniem słodyczy :).
OdpowiedzUsuńlubię, chociaż w tym tygodniu postawiłam na granolę :)
OdpowiedzUsuńhmm, mam opakowanie gotowego musli, którego w zasadzie nie lubię a nie chcę go wyrzucać i jeśli dodam do niego jajko i zrobię takie batoniki to myślisz, że będzie okej? czy masz jeszcze jakieś inne sposoby na wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobnie robię swoje musli:))
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie zrobić <3
OdpowiedzUsuńOooo koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)
muszę wypróbować ;]
OdpowiedzUsuń