Jarmuż to kolejne odkrycie tej jesieni. Warzywo należące do rodziny kapustowatych, już w starożytności uprawiana jako roślina ozdobna i jadalna. Jedzono go również w średniowieczu, był jednym z głównych składników pożywienia chłopów. Jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. W Japonii sok z jarmużu zwany aojiru jest popularnym suplementem diety.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to zawiera on dużo wapnia, antyoksydantów, witaminy C, karetonoidów ( luteiny). Jest również bogatym źródłem żelaza i sulforafanu. Kolejny produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety.
Jarmuż można jeść na surowo - w sałatkach, robić z niego sok, koktajle, krótko smażyć, przygotować na parze, gotować i piec.
Wczoraj na wieczór przed telewizorem przygotowałam smaczne i zdrowe chipsy z jarmużu.
Składniki
- jarmuż ok. 80 g
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- ostra papryka - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- sól
Przygotowanie
Jarmuż myjemy, suszymy i odcinamy twarde końce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W między czasie mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Na papierze do pieczenia układamy zamoczony w oliwie jarmuż. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Ja do chipsów przygotowałam również sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i dwóch ząbków czosnku.
Zostało mi jeszcze trochę jarmużu, więc zrobię sobie pierwszy w życiu koktajl warzywno-owocowy. Podoba mi się też przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i jajkiem sadzonym. Mam trochę więcej czasu na eksperymenty w kuchni. Łagodniejszą wersją chipsów zajadał się również mój pies ;) Smakują wszystkim. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można zapakować je w lunchbox i wziąć do pracy. Doskonała przekąska w podróży i zdrowa alternatywa dla tych, którzy w trakcie czytania, oglądania, pisania, pracy lubią mieć coś chrupiącego pod ręką.
muszę w końcu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit
Coraz głośniej o tym smakołyku, też będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to odkrycie ostatnich miesięcy-pyszne odkrycie.
OdpowiedzUsuńOdkryłam go zeszłej jesieni, kiedy jeszcze nie był znany i sama wyhodowałam go na działce, ale czipsy zrobiłam pierwszy raz dopiero w tym roku, co prawda nikt poza mną nie chciał ich jeść, ale dla mnie fajna sprawa.
OdpowiedzUsuńDużo o nich słyszałam i muszę koniecznie spróbować <3
OdpowiedzUsuńMuszę wkońcu wypróbować to cudeńko !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki :)
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńa gdzie można kupić jarmuż ja go nigdzie nie spotykam
OdpowiedzUsuńja ostatnio byłam w szoku bo już kilka razy dostałam go w biedronce - paczkowany w lodówce z mieszankami sałatowymi :)
UsuńJa tez kupiłam w Biedronce :)
Usuńjedno słowo - UWIELBIAM! u mnie też na blogu pokazałam kiedyś swój przepis na chipsy z jarmużu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńslyszalam....i takze to ze sa pyszne... ale jakos nie lubie jarmuzu :(
OdpowiedzUsuńKurczę tak chciałabym spróbować tych czipsów i jak na złość w mojej okolicy nie ma jarmużu! ;(
OdpowiedzUsuń