Cynamon może mieć właściwości łagodzące lub opóźniające
objawy choroby Alzheimera – takie przypuszczenie na łamach Journal of Alzheimer’s
Disease wyrazili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Dokładniej chodzi o
zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy oraz epikatechinę. Związki te mogą
zapobiegać gromadzeniu się włóknistych splotów, powstających w mózgach osób chorych
na alzheimera. Badacze wskazuję, że aldehyd cynamonowy (odpowiedzialny za
zapach cynamonu) zapobiega tworzeniu się więzów tau – białak wpływającego na
strukturę neuronu oraz jego funkcjonowanie. Epikatechina, którą znaleźć można
również w jagodach, czekoladzie czy czerwonym winie spełnia rolę
przeciwutleniacza.
Źródło: www.psychcentral.com
Dlaczego jeszcze warto uwzględnić cynamon w diecie?
- jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza i błonnika
- pomaga obniżyć cholesterol
- z innych badań wynika, że może pełnić rolę w regulacji cukru we krwi
- aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze, zwłaszcza pamięć
- daje niepowtarzalny smak i zapach potrawom
- podkręca metabolizm
Gdzie dodaję cynamon?
- do kawy
- do naleśników na słodko
- do placków
- do pieczonych jabłek
- do owsianki z lodówki
Lubicie? A może zniechęca Was zbyt intensywny zapach? Gdzie jeszcze można wykorzystać cynamon?
Ja jestem prawdziwą cynamonoholiczką! :D
OdpowiedzUsuńja też! od niepamiętnych czasów dodaję go niemal do wszystkiego (nawet do jajecznicy :P)
UsuńJa również:) Nawet do dań na słono:)
UsuńMaseczka cynamonowa! (;
OdpowiedzUsuńŁyżeczka- lub więcej, ale na swoją odpowiedzialność- do małego jogurtu naturalnego. Wymieszać i nałożyć na twarz. Obiecuję- będzie palić! (; Później maseczka zamieni się w skorupkę co będzie sygnałem, żeby ją zmyć. Można też stosować na miejsca dotknięte cellulitem ;)
Bo walory smakowe pomijam- kocham cynamon! (;
Cynamon dodaje do ładnych deserów zazwyczaj. Może mam kiepskie czucie, natomiast zapach rzeczywiście jest intensywny natomiast jeżeli chodzi o smak to już niekoniecznie. Za to ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCodziennie dodaje cynamon do rożnych potraw:-) kocham ten smak i zapach!! mmmm:D
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM CYNAMON!!!!
OdpowiedzUsuńJa mam takie fazy, że dodaję cynamon do wszystkiego, a potem przez jakiś czas do niczego xD Ale zapach cynamonu, mmm <3 A ile dodajesz do kawy? Kiedyś też dodawałam,ale coś mi smak nie podszedł i przestałam.
OdpowiedzUsuńPomyśleć,że dopiero niedawno odkryłam ten smakołyk :)
OdpowiedzUsuńfajna notka :) ja kocham smak cynamonu <3 a teraz wiem jaki jest zdrowy
OdpowiedzUsuńdawno już nie szamałam cynamonu,ale bardzo lubię ;) szczególnie zimą go dodaję do potraw :)
OdpowiedzUsuńCynamon przyspiesza metabolizm, więc warto go dodawać do potraw.
OdpowiedzUsuńJa też robię z nim maskę antycellulitową na ciało, tj. dodaje do balsamu i tym się smaruję. :)
A ja cynamonu nie lubię... żałuje, no ale niestety :P
OdpowiedzUsuńCynamon jest moją ulubioną przyprawą!!! Gdybym mogła- dodawałabym go do wszystkiego!! Jestem uzależniona od tego zapachu :))
OdpowiedzUsuńja uwielbiam cynamon :) dodaję też do koktajli i ciast :)
OdpowiedzUsuńdziekjue ci za ta notke bo przypomnials mi o cynamonie! :-)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam ! :) Zazwyczaj właśnie w owsiance lub w kawie. Czasem posypie nim lody lub banany. Czasem wsypuję sobie do jugurtu naturalnego, żeby podkręcić jego smak :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co jest z cynamonem :D
OdpowiedzUsuńo, a ja ciągle o nim zapominam... rzeczywiście lubię szczyptę na wierzchu kawy z pianką i z jabłkami, chociaż z owsianką mi zupelnie nie idzie.
OdpowiedzUsuńMoja ciocia swego czasu przywoziła nam ze stanów gumę cynamonową. Nie powiem żeby to był mój ulubiony smak - wręcz gryzła w język ;)
oo, kiedyś dodałam też cynamon i curry do zupy kremu z dyni. Robiłam zupelnie na oko, ale wyszła pyszna - taka inna :)
UsuńJak dobrze ze mi przypomniałas o tej przyprawie, stanowczo za rzadko jej używam ;)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam cynamon! w dzieciństwie często jadłam kopytka z cukrem, cynamonem i masłem :) mniam! tak samo kluski na parze :) albo ryż z jabłkiem, cynamonem i cukrem... uwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńkocham:) i dodaję do bardzo wielu rzeczy:) do serków, owsianek, placuszków, makaronu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon i dodają go do czego tylko mogę!
OdpowiedzUsuńJest NIEZIEMSKI!