Zajadałam się dzisiaj melonem cantaloupe
* Melon cantaloupe (kantalupa) zawiera 8 razy więcej enzymu SOD ( Super Oxid Dismutase) od innych melonów. Enzym chroni nasze komórki przed starzeniem i utrzymuje je dłużej młode i zdrowe.
Melony kantalupa
pochodzą z Indii i Afryki. Swoją nazwę zawdzięczają jednak gminie
Cantalupo (niedaleko Tivoli we Włoszech), gdzie papież zwykł spędzać
okres letni.
Melony kantalupa zaczęto uprawiać na początku XVIII wieku z nasion zakupionych w Armenii, która jest przez wielu uważana za prawdziwą ojczyznę melonów.
* Melony kantalupa najlepiej przechowywać w temperaturze 3°C.
* Można poznać, że melon jest dojrzały po tym, że wydaje się ciężki jak na swój rozmiar, a także zyskuje przyjemny aromat. Szypułka powinna być lekko miękkawa.
* Jeśli melon kantalupa nie wydaje się być tak dojrzały, jak można by sobie tego życzyć, zawsze można zostawić go na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby przyspieszyć jego dojrzewanie.
* Melony kantalupa są doskonałym źródłem witaminy A i betakarotenu. Jedna porcja melona kantalupa dostarcza także pełną zalecaną dawkę witaminy C.
* Jest to owoc niskokaloryczny, ale bogatobłonnikowy; usuwa nadmiar sodu. Melony kantalupa zaczęto uprawiać na początku XVIII wieku z nasion zakupionych w Armenii, która jest przez wielu uważana za prawdziwą ojczyznę melonów.
* Melony kantalupa najlepiej przechowywać w temperaturze 3°C.
* Można poznać, że melon jest dojrzały po tym, że wydaje się ciężki jak na swój rozmiar, a także zyskuje przyjemny aromat. Szypułka powinna być lekko miękkawa.
* Jeśli melon kantalupa nie wydaje się być tak dojrzały, jak można by sobie tego życzyć, zawsze można zostawić go na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby przyspieszyć jego dojrzewanie.
* Melony kantalupa są doskonałym źródłem witaminy A i betakarotenu. Jedna porcja melona kantalupa dostarcza także pełną zalecaną dawkę witaminy C.
Melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru, a mało kalorii. Stosowany jest w celach leczniczych, ale przede wszystkim do konsumpcji
Prozdrowotne właściwości melona
Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych. Słodkich odmian melonów powinni unikać cukrzycy, natomiast śmiało mogą sięgać po gorzkiego melona. Podobno związki zawarte w gorzkiej odmianie melona, mogą pomóc w walce z cukrzycą typu II.źródło : jejzdrowie.pl
Inne rodzaje melona
- żółty
- siatkowaty
- kasaba
- zimowy
Lubicie melony ? Którą odmianę najbardziej ?
właśnie ten smakuje mi najbardziej :) ale miodowy i galia też są smaczne ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam żadnej inne odmiany, muszę spróbować ;)
Usuńto jest az tyle rodzai.?? :D
OdpowiedzUsuńNie wiem który jadłam nawet, ale lubię, lubię, lubię.! :)
sama byłam zaskooczona, w ogóle melon pochodzi z roślin dyniowatych, taki daleki kuzyn ogórka ;p
Usuńniważne co za melon, ja zjem kazdy, choć pamiętam, że pierwszy raz smakował mi jak płyn do mycia naczyn ludwik, a teraz to mój ukochany owoc
OdpowiedzUsuńjakoś nie przepadam za melonem - wolę arbuza. Ale chyba muszę się spróbować tej odmiany ;D
OdpowiedzUsuńTeż zawsze wolałam arbuza, ale przekonałam się i do melona :)
UsuńO tak, teraz mamy sezon na melony:)
OdpowiedzUsuńlato mogłoby trwać wiecznie :)
Usuńhmyy ja jakoś nie przepadam za melonami nie odpowiada mi ich smak i zapach;)
OdpowiedzUsuńa ja chyba każdy owoc uwielbiam, no banany najmniej :)
UsuńBleee, nie lubię melonów. :D A mogłabyś podać dokładny tytuł książki? Ta Prowansja mnie zaciekawiła. :)
OdpowiedzUsuń' Prowansalski balsam na złamane serce " - dopiero zaczynam czytać, ale mam przeczucie, że będzie to udana lektura :)
Usuńja to w sumie nie wiem czy lubię, bo jadłam i melona i mango i nie pamiętam, który mi nie smakowal :P
OdpowiedzUsuńhahahah, uwielbiam Cię :) <3
UsuńO Jezu, ale mi narobiłaś smaka na melon... Niech no tylko się obrobię i spadam na rynek kupić sobie jednego ;)
OdpowiedzUsuńUświadomiłaś mi, że dawno nie jadłam melona :D
OdpowiedzUsuńA melon taki schłodzony w towarzystwie arbuza to mmmmmmm :D
chyba zmiksuję melona i arbuza :)
Usuńchętnie bym spróbowała bo nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTeraz w Kauflandzie jest ich dużo i są w promocyjnej cenie :)
Usuńuwielbiam melona, szczególnie w koktajlach. :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ! muszę spróbować, bo zawsze jem tylko w takiej 'surowej' postaci.
UsuńDobra książka i pyszne jedzenie to przepis na idealne deszczowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze smaczna kawa ! :)
Usuńnie jestem fanką melona, ale takiego jeszcze nie jadłam. Chyba skuszę się na malutkiego :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo ten jest na prawdę pyszny :)
UsuńJa dziś mogę podzielić się z Tobą arbuzem. Lubię smoothie melonowe zamrożone, jak lody. Pyccchotka!
OdpowiedzUsuńTeż mam arbuza w lodówce :P właśnie mam na niego ochotę...
Usuńjadłam takiego na degustacji na jakimś pikniku. w pieprzu o.o nawet dobre :>
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
UsuńKocham melony:) sa przepyszne i małokaloryczne :P
OdpowiedzUsuńNo cóż mój trening się przeciąga.. ale też skończyłam świetną książke :P teraz biorę się za autobiografię Osbourne'a :P
Jaką książkę skończyłaś :) ?
Usuńkocham melony, w przeciwieństwie do arbuzów :D
OdpowiedzUsuńA ja arbuzy też mocno lubię :)
Usuńuwielbiam żółte melony zwłaszcza w koktajlach ;)
OdpowiedzUsuń