Mimo zdrowego odżywiania się, w moim jadłospisie
znajdują się produkty, które przyczyniają się do zachwiania równowagi
kwasowo-zasadowej. Jak się okazuje zakwaszony organizm może być przyczyną
ciągłego zmęczenia, kiepskiego samopoczucia, trudności w zakresie układu
pokarmowego, bólów głowy, trudności ze snem, podkrążonych oczu (!) i problemów
skórnych (!).
Zaburzenie
równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się nadmiaru kwaśnych
produktów metabolicznych, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm
sobie nie radzi. Wiele produktów przemiany materii to związki o charakterze
kwasów, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do
zakwaszania ustroju. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne
zaburzenia w procesach przemiany materii. Zakwaszenie otwiera drogę różnego
rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom. Sprzyja fermentacji pokarmu,
namnażaniu się drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem
oraz sprzyjają rozwojowi poważnych chorób.
Z obserwacji
i badań wynika, że większość europejczyków ma wyraźne objawy zakwaszenia.
Produkty,
które mocno zakwaszają organizm to m.in.
- używki : kawa, papierosy, herbata, alkohol
- dania typu fast food
- mięso,
-słodkie napoje gazowane,
- pasteryzowane soki,
- produkty przetworzone – a zwłaszcza syf w proszku
– gotowe zupki i sosy,
- słodycze, czekolada.
- niektóre leki i środki konserwujące
- stres i fast life
Badania
naukowe dowodzą, że zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn
rozmaitych zaburzeń i poważnych chorób. Komórki
nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym. Choroba
nowotworowa świadczy o skrajnym zakwaszeniu organizmu.
Jak zapobiec
zakwaszeniu organizmu?
- zmniejsz
spożycie białka zwierzęcego i cukru,
- zwiększ
spożycie warzyw i owoców - najlepiej w postaci surowej. Zdecydowana większość warzyw i owoców jest
zasadotwórcza i to właśnie one powinny stanowić podstawę naszego codziennego
menu. Zrównoważona dieta powinna zawierać 80% produktów zasadotwórczych, a
tylko 20% kwasotwórczych. Pij soki owocowo-warzywne, do surówek dodawaj oliwę z
oliwek, jako cenne źródło tłuszczu.
- ogranicz
spożycie soli – pamiętaj że sól jest WSZĘDZIE!
- zadbaj o
wystarczające nawodnienie organizmu – pij soki świeżo wyciskane i najlepiej
przygotuj je samodzielnie. Rano wypij szklankę letniej wody z cytryną – tak z
cytryną! Wykazuje ona działanie silne odkwaszające organizm :)
- zamień
mąkę pszenną na mąkę razową – jedz chleb i makaron razowy – są zdrowsze i
stanowią bogate źródło błonnika
- zastąp
cukier! Wybór jest szeroki – syrop z agawy, syrop klonowy, miód, cukier
trzcinowy, cukier brzozowy.
- pij zioła
- postaw na
przyprawy : kurkumę, tymianek, imbir, czosnek, bazylię, oregano, rozmaryn
-
odpoczywaj, nie przemęczaj się, unikaj sytuacji stresowych
W następnym
poście o moich małych zmianach w żywieniu i metodach odkwaszających organizm;)
mam pytanie z "innej beczki" ;) ćwiczyłaś z piłką gimnastyczną? jakieś sprawdzone ćwiczenia?
OdpowiedzUsuńDzięki Bogu nie mam zakwaszonego organizmu :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać postu o metodach odkwaszania :)
OdpowiedzUsuńhealthystartwithmary.blogspot.com
Czesc :) chcialbym Ci powiedziec, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania, to dziwne, bo rzadko kto posiada tak duzy talent, nawet nasi znani, wspolczesni pisarze czasami (przepraszam za okreslenie), ale „wala takie babole”, ze glowa mala, wiem co mowie, ponieważ naprawdę dużo czytam, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo a człowiek w takiej nieświadomości żyje... Pożyteczny post!!
OdpowiedzUsuńmam problemy z układem trawiennym, ale w tym kierunku się nie badałam, chyba czas to zrobić ;)
OdpowiedzUsuń