Czy spaghetti musi być bombą kaloryczną i daniem omijanym szerokim łukiem? NIE!
Oczywiście na samym początku należy wspomnieć o tym, że w celu wykonania potrawy nie posłużymy się gotowym sosem ze słoika czy torebki. Takie gotowy sosy zawierają mnóstwo chemii, cukru i wspomagaczy.
Dlatego co wybrać?
Pomidory w puszce albo Tomaterę sos pomidorowy, lekko zagęszczony sok pomidorowy. Bez dodatków, bez wspomagaczy. Sos stworzymy sami!
Rezygnujemy z białego makaronu - zastępujemy go makaronem pełnoziarnistym.
Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować:
- mięsa - ja wybieram wieprzowe
- łyżki oleju
- makaronu
- bazy do sosu
- sekretem są przyprawy: czosnek, chilli, papryka piri piri, oregano, bazylia, lubczyk
Jedynym kalorycznym produktem może być parmezan.
Kierujmy się smakiem i zapachem - wtedy będziemy wiedzieć ile i jakich przypraw dodać. Często smakuj, twórz i baw się :)
Zdrowe jedzenie może być smaczne! :)
Ja do Spaghetti używam mięsa mielonego z indyka. Jest przepyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie spaghetti :) Najlepiej obalają mit pt. "makaron tuczy".
OdpowiedzUsuńprzepyszne i zdrowe :) i tak jak mówisz - żadnych torebkowych wynalazków ;) "prawdziwe jedzenie" nie ma siły, aby było niezdrowe! :)
OdpowiedzUsuńTakie spaghetti kojarzy mi się ze szkolna stołówką i koloniami, chyba na zawsze będę do niego zrażona ;)
OdpowiedzUsuńserio!? na koloniach dawali takie rarytasy :D ?
UsuńDokładnie taką pastę uwielniam. Bazylię sypie workami, a zamiast mięsa dodaje również tuńczyka:) Polecam bardzo jeśli ktoś go lubi:)
OdpowiedzUsuńJa tez najczesciej robie z tunczykiem:) I jeszcze duzo posiekanej natki piertruszki, super sie komponuje.
UsuńU mnie ostatnio był makaron z sosem szpinakowym i owocami morza(przepis wkrótce).
OdpowiedzUsuńA co do takiego spaghetti to tak właśnie je przyrządzam (przepis na niego również niedługo :) makaron pełnoziarnistu,pomidory lub przecier pomidorowy dusze do miękkości z papryka i pieczarkami no i oczywiscie ziola ziola ziola.:)
Zdrowo i smacznie:)
Jak ja dawno nie jadłam spaghetti :D
OdpowiedzUsuńJa nie kupuję mięsa mielonego, bo uważam, ze mogą tam wrzucić wrzystko. Kupuję mięso wieprzowe lub wołowe i mielę w maszynce.5 minut roboty i już
OdpowiedzUsuńJa wybieram kawałek szynki czy łopatki który mi się podoba i proszę o zmielenie. Też nigdy nie kupuję gotowej zmielonej papki.
UsuńUwielbiam spaghetti, więc chętnie skorzystam z przepisu na lżejszą wersję tego dania. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie zrobilam spaghetti z gotowego sosu, od zawsze robię go sama (świeża bazylia z parapetu to jest to!), ale muszę jeszcze spróbowac pełnoziarnistego makaronu. ;)
OdpowiedzUsuńja już od dawna wcinam takie spaghetti. mięso mielone zastępuję kawałkami piersi z kurczaka. pycha <3
OdpowiedzUsuńdo spaghetti sos zawsze robię sama i zawsze jest w nim wiele ziół, uwielbiam ich aromat!
OdpowiedzUsuńo rany, dopiero zjadłam śniadanie a już mam ochotę na obiad :) uwielbiam spaghetti więc wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Muszę spróbować kiedyś przygotować takie w domu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam kupnego makaronu pełnoziarnistego - robiłam sama, ale ostatnio mi się nie chce.
OdpowiedzUsuńMusze się kiedyś skusić i sprawdzić jak smakuje :)
Uwielbiam taki makaron w zdrowszej wersji:)
OdpowiedzUsuńhttp://pytajozdrowie.pl/ więcej na ten temat można znaleźć na tej stronie
OdpowiedzUsuń